LATerasi Kewangan merupakan koleksi lebih daripada 150 karikatur tersendiri oleh Datuk Mohammad Nor Khalid atau lebih dikenali sebagai Lat, yang dimuatkan dalam 14 siri Buku Wang Saku atau Pocket Money Book. Sejak tahun 1999, sebanyak lima belas juta naskhah Buku Wang Saku telah diedarkan kepada murid-murid sekolah, bertujuan untuk menyemai tabiat mengurus wang secara berhemat sejak dari usia muda lagi.

Lihat Seksyen Pameran
slider image slider image

Buku Wang Saku

Dapatkan naskah Buku Wang Saku

Belajar

Cara yang menyeronokkan untuk belajar pengurusan kewangan melalui karikatur LAT.

Buka Akaun Bank

Kanak-kanak boleh membuka akaun bank dengan bank pilihan mereka

Sekyen Pameran LATerasi Kewangan

Seksyen 1 : Buku Wang Saku

Buku Wang SakuĀ¹ atau Pocket Money Book merupakan satu inisiatif yang telah diperkenalkan sebagai sebahagian daripada kempen galakan tabungan peringkat kebangsaan yang dilancarkan pada tahun 1996 dalam usaha untuk memupuk rakyat Malaysia menjadi celik kewangan dengan menyediakan asas bagi program pendidikan kewangan yang diperkenalkan kepada golongan pelajar Malaysia di sekolah. Buku ini bertujuan untuk menggalakkan murid sekolah merancang dan menguruskan perbelanjaan harian mereka supaya sumber yang terhad dapat digunakan dengan berkesan dan cekap. Buku ini mempunyai mesej yang cukup mantap tentang pengurusan kewangan di kalangan murid sekolah disokong dengan karikatur tersendiri oleh Datuk Lat. Buku ini mengandungi topik pengurusan wang yang berkaitan seperti menetapkan matlamat kewangan, perbelanjaan berhemat, memupuk budaya kredit yang baik dan tips berguna yang diterjemahkan dalam format dan bahasa yang mudah sesuai dengan objektif untuk meningkatkan pengalaman kanak-kanak dalam pengurusan wang. Sejak tahun 1999, sebanyak lima belas juta naskhah Buku Wang Saku telah diedarkan kepada murid-murid sekolah.

Seksyen 2 : Rancang Kewangan Anda

Merancang kewangan ialah satu langkah penting kerana kita semua inginkan kehidupan masa hadapan yang sejahtera dan selesa. Namun, ramai yang gagal untuk merancang atau masih berlengah sehingga terlewat dan akhirnya berdepan dengan kemelut kewangan. Lebih awal kita mulakan, lebih banyak masa dan fleksibiliti yang kita ada untuk mencapai matlamat kewangan yang kita tetapkan. Oleh itu, mulakan dari awal dengan iltizam untuk menguruskan kewangan anda bagi membantu mencapai matlamat anda. Perancangan kewangan yang baik perlu mempunyai matlamat yang jelas serta strategi kewangan yang praktikal.

Seksyen 3 : Jadilah Pengguna Bijak

Menjadi pengguna yang bijak penting untuk mengelakkan daripada terjebak dalam perangkap hutang ataupun ditipu melalui skim cepat kaya dan lain-lain penipuan kewangan. Amalan suka berhutang untuk berbelanja ialah amalan yang tidak sihat. Jika anda tidak berhati-hati, hutang anda akan bertambah dengan banyak sehingga tidak terkawal. Begitu juga, sekiranya anda mempunyai wang yang berlebihan, anda harus berhati-hati ketika melabur. Sentiasa melabur dengan institusi kewangan yang dibenarkan untuk memastikan pelaburan anda selamat dan sah.

Seksyen 3 : Urus Kewangan Anda

Pengurusan kewangan peribadi yang baik jika diamalkan sejak usia muda akan dapat memberi keselesaan sepanjang hayat. Ia bermula dengan pengurusan wang secara berhemat. Kejayaan anda untuk mencapai matlamat kewangan bukannya bergantung semata-semata kepada jumlah wang yang diterima tetapi cara anda menguruskan wang tersebut. Langkah penting yang perlu diambil ialah membuat bajet bagi membantu anda merancang dan mengawal perbelanjaan. Buatlah keputusan perbelanjaan yang bijak dengan mengenal pasti barangan keperluan dan kehendak. Dengan mengamalkan pengurusan kewangan yang baik, anda akan sentiasa mempunyai lebihan wang di tangan. Langkah bijak seterusnya yang boleh anda ambil ialah menyimpan atau melaburkan wang tersebut dalam institusi kewangan untuk keperluan masa hadapan.

Pembelajaran yang menyeronokan

Dipenuhi dengan karikatur LAT yang bersaiz besar dan aktiviti-aktiviti pengurusan kewangan yang menyeronokkan
Buka akaun bank untuk anak anda
Aktiviti mewarna
Permainan silang kata
Congkak